Musô Shinden Ryû (MSR)

Nakayama Hakudo -sensei

Nakayama Hakudo (Hiromichi) -sensei oli 18. sukupolven päämies Tosa Eishin Ryûn Gotô-ha linjassa. Hän syntyi Kanazawan kaupungissa, Ishikawan läänissä, 11. helmikuuta Meiji keisarin 5. vuonna eli 1872, ja hän kuoli 14. joulukuuta 1958.

Noin 1890 Nakayama-sensei muutti Tokioon, jossa hän liittyi Negishi Shingoron Yûshinkan Dôjôn. Siellä hän opiskeli Shindô Munen Ryû kenjutsua and kendoa tullen aikanaan seitsemänneksi päämieheksi Shindô Munen Ryûssa.

Nakayma Hakudo oli tunnettu kendon maailmassa: hänen sanotaan olevan ainoa henkilö, joka sai sekä jûdan (10. dan) että hanshi arvot kendossa, iaidossa ja jodossa ”Koko Japanin Kendo Liitolta” (Zen Nippon Kendo Renmei).

Nakayama-sensei opiskeli Tosa Iain Shimomura-ha tyyliä Hosokawa Yoshimasan johdolla sekä Tanimura-ha tyyliä Morimoto Tokumin opastuksella, ja sai menkyo todistuksen Hosokawalta sekä menkyo kaiden todistuksen Morimotolta. Perustuen laajaan tietämykseensä näistä tyyleistä hän muodosti oman tyylinsä, joka tunnetaan tänä päivänä Musô Shinden Ryûna.

Matsuo Kenpu -sensei

Edesmennyt Matsuo Kenpu (Hiroshi) -sensei syntyi 10. toukokuuta 1903 (Meiji 36) Fukuokan läänissä Japanissa. Hän muutti Tokioon Taishô-kaudella ja asui Jokohamassa. Hän kuoli 82-vuotiaana 17. kesäkuuta 1985.

Matsuo-sensei liittyi jäseneksi Yûshinkan Honbuun (Nakayama Hakudo -sensein päädôjô) vuonna 1932 (Shôwa 7). Vuonna 1953 (Shôwa 28) hän sai 9. danin iaidoarvon Hakudo-senseiltä.

Budoa opettaessaan Matsuo-sensei ansaitsi elantonsa pitämällä majataloa Jokohaman Nishi-ku’ssa. Hän ei ollut täysipäiväinen budo-opettaja, mutta koska joku perheenjäsen saattoi hoitaa liiketoimintaa hänen poissaollessaan, hän löysi aina aikaa budon opetukselle. Hänen dôjôllaan opetettiin lukuisia budo- ja bujutsu-lajeja: kaikki bugei-ju-happan lajit (perinteiset 18 samuraitaitoa) uintia, ratsastusta ja jousiammuntaa lukuun ottamatta.

Matsuo-sensei oli aikanaan hyvin tunnettu Japanin budopiireissä. Hänestä on sanottu, että oli kovapäinen samurai, joka seurasi tiukasti perinteitä – ”kovempi kuin kivi”. Siksi hän kykeni oppimaan hyvin ”bugei ju happanin” ja ninjutsua. Hänen iso-isänsä oli sôjutsun (keihästaidon) opettaja Kurodan klaanissa Kyûshûlla.

Takada Gakudo -sensei

Jokohamassa asuva Takada Gakudo (Shigeru) -sensei on Suomen Musô Shinden Ryûn pääopettaja. Hänen aloitti harjoittelunsa kendolla vuonna 1951 (Showa 27) ja kahta vuotta myöhemmin hänen ollessaan 15-vuotias alkoi myös hänen iaidouransa.

Takada-sensein iaido-opettaja oli edesmennyt Matsuo Kenpu -sensei (iaidô 10. dan), jonka dôjôn, Dai Nippon Teigoku Shinkenkan Matsuo Dôjôn, jäseneksi Takada-sensei liittyi joulukuun 6. päivänä 1953. Kun Takada-sensei oli saanut menkyokaidenin Musô Shinden Ryûssa, hänen opettajansa laittoi hänet harjoittelemaan erilaisia budo- ja bujutsulajeja sekä muita iaidokoulukuntia. Alla on lueteltu joitakin lajeja, joita tiedämme Takada-sensein harjoitelleen (suluissa hänen arvonsa niissä):

 • Iaido (hanshi 10th dan, NIK)
 • Kendo (kyôshi 7 dan, ZNKR)
 • Jukendo (kyôshi 6 dan, ZNJR)
 • Tankendo (5 dan, ZNJR)
 • Ono-ha Hôki Ryû Iai (menkyo kaiden, 2. soke)
 • Mugai Ryû Iai (menkyo kaiden)
 • Keishichô Ryû Iaido (seishihan)
 • Hôzoin Ryû Sôjutsu (kyôshi 8 dan)
 • Shindô Musô Ryû Jodo (kyôshi 7 dan)
 • Yagyû Ryû Tessenjutsu (kyôshi 6 dan)
 • Yagyû Ryû Kusarigamajutsu (kyôshi 6 dan)
 • Araki Ryû Nagamakijutsu (kyôshi 7 dan)
 • Araki Ryû Chikirigijutsu
 • Araki Ryû Iai
 • Kuroda Ryû Shurikenjutsu
 • Aikido
 • Jujutsu

Takada-sensei oli yksi nuorimmista, joka sai 8. danin arvon Zen Nippon Iaido Renmeiltä. Myöhemmin hän liittyi toiseen liittoon, Dai Nippon Iaido Renmeihin, ja sittemmin hän oli perustajajäsen vuonna 2001 syyskuussa perustetussa Nippon Iaido Kyôkai yhdistyksessä.

Takada-sensei vieraili opettamassa Pohjoismaissa ensi kerran vuonna 1986. Tuolloin Uppsalassa, Ruotsissa, oli iaidoseminaari ja kaksi vuotta myöhemmin hän tuli ohjaamaan seminaarin Helsinkiin. Tämän jälkeen sensei on vieraillut molemmissa maissa aluksi joka toinen vuosi ja myöhemmin vuosittain tai jopa kaksi kertaa vuodessa. Pohjoismaiset harjoittelijat ovat saaneet mahdollisuuden opiskella iaidoa hänen johdollaan viikon tai kaksi, joskus jopa kolme viikkoa kerrallaan.

Takada-sensei on nyt hanshi 10. dan. Vuonna 1999 hän juhli ”kanrekia”, 60-vuotispäiviään. Edelleen hän harjoittelee joka päivä aikaisin aamulla kotonaan ja opettaa 2-3 kertaa viikossa Jokohaman alueella.

Tekniikat Musô Shinden Ryû