Musô Jikiden Eishin Ryû

Eishin Ryû Suomessa

Ishigaki Mutsuyoshi -sensei

Sapporossa asuva Ishigaki Mutsuyoshi -sensei, oli ensimmäinen Musô Jikiden Eishin Ryû opettaja Japanista, joka vieraili Suomessa. Hän on syntynyt 1925 (Taisho 14) Hokkaidolla Abashiri-kunissa. Hän oppi iaidoa isältään, edesmenneeltä Ishigaki Hogakulta (Toyotarô), joka oli iaidon hanshi 10. dan.

Ishigaki-sensei sai shodanin arvon iaidossa 1961 (Showa 36) 35-vuotiaana. Ennen tätä hän oli harjoitellut kendoa pitkään, ja tässä hänellä on 5 dan. Ishigaki-sensei sai hanshi 10. dan arvonsa Zen Nippon Iaido Renmeiltä. Hän on yksi Japanin Iaido Liiton kymmenestä Riji’stä (hallituksen jäsen) sekä Hokkaidon Iaido Liiton puheenjohtaja.

Ishigaki-senseillä oli Sapporossa dôjô, “Shudokan”, jossa hän opetti kaksi iltaa viikossa. Ishigaki-sensei vieraili Helsingissä syyskuussa 1997, jolloin pidettiin nelipäiväinen iaidoseminaari ja graduoinnit.

Iwata Norikazu -sensei

Iwata Norikazu -senseillä, joka syntyi Kochissa 1913 ja asui Kanonjissa Kagawan läänissä, oli kongen no maki (menkyo kaiden) todistus Musô Jikiden Eishin Ryûsta sekä iaido hanshi 8. dan arvo Japanin Kendo Liitolta (Zen Nihon Kendo Renmei ). Hän kuoli 1. tammikuuta 2011 rauhallisesti kotonaan.

Hän oli harjoitellut monien Ôe Masamichi -sensein suorien oppilaiden alaisuudessa ja oli pyhittänyt tehtäväkseen säilyttää Ôe-sensein iain puhtaassa muodossa. Hänen työnsä jatkuu Japanissa ja ulkomailla Roshukai organisaation puitteissa.

Tekniikat Musô Jikiden Eishin Ryû